Családanyu

Jojó, Fidget Spinner, Fidget Cube, Peonza -nyári slágerek

Minden nyárnak megvan a maga slágere. Míg gyerekkoromban ez kimerült piros csillogós labdában, vagy matricákban, addig mostanság ügyességi unaloműző játékok szoktak divatba jönni. 

 
Mintha egy jóságos nagyanyó segíteni szeretne a nyári vakációt töltő gyerekeknek és mindig kitalálna valamit, amivel könnyen leköthetik magukat: trükköket tanulhatnak, pörgethetik és ezzel eltelik (jó)pár unalmas perc. Jól jönnek ezen eszközök akkor is, ha ide-oda kell hurcibálni csemeténket miközben ügyeket intézünk: vásárolunk, postán várakozunk és hasonlók. 
 

Fidget Spinner -a pörgettyű

  

A jobb oldali piros éppen pörgött

 
Pörgettyű helyett írhattam volna mániát is. A Fidget Spinner hivatalosan is a 2017-es nyár nagy divatja. És ez jó! Tavaly-tavalyelőtt a Peonza ért el hasonló sikereket és annak is örültem: a gyerek nem azt kérte, hogy tévézhessen vagy számítógépen játszhasson, hanem le akart menni, hogy gyakorolhassa a trükköket! Lestük a versenyeket a közelben és az egyiken nyert is. A Spinner ugyan még nem ennyire sokrétű, de mégis jobb, ha ezzel gyakorol, mint ha kockulna. Én is megkedveltem ezt az eszközt. Külön előnye, hogy kicsi, zsebben, táskában könnyen elfér, használatához sem kell nagy hely, így bárhol, ha várakozunk, unatkozunk, előkaphatjuk. Egyelőre ugyan még trükköket nem tudunk -azokhoz nagyobb hely is szükséges és megfelelő padló, mert amikor az orvosi váróban gyakoroltam és leejtettem, bizony kitört a kis kerek rész a Spinnerből. A trükközés marad otthonra, a sima pörgetés meg útközbenre. Létezik ebből is világító verzió, ami napfénynél is láthatóan és szépen világít (bár a játékbolti eladó szerint az elem nem cserélhető benne). 
 

Fidget Cube – a kocka

 
Míg a Fidget Spinner nagy karriert fut be idén nyáron, addig párját, a kockát kevesebb ismerik. Még a Spinner megjelenése előtt láttam egy külföldi weboldalon és reméltem, nemzetközi karrierje lesz hamarosan. Nos, nem neki, hanem testvérének lett nagyobb népszerűsége, de hasznos tudni, hogy a Cube is kapható hazánkban is. Árban is hasonló a kettő (persze a kínai boltok árával nem vetekszik)
Jó mindenkinek, aki szeret matatni: kapcsolgatni, gombot nyomni, birizgálni valamit. Kiváló azon gyermekeknek, akik nem annyira ügyesek; bizonytalanná teszi őket a Spinner egyensúlyozása, de szívesen lekötnék magukat apró tevékenységgel a nyári szünet üresebb perceiben. Remek játék amíg várakozunk akár orvosnál, postán, autóban: kicsi helyet foglal, egy 9 éves markában is könnyen elfér. Egyedüli hátránya, hogy a kapcsológomb halk hangot ad ki kapcsolgatáskor. Így az élmény (már a kapcsolgatás) igazi, de lehet, hogy adott esetben pont ez idegesíthet valaki mást. Ugyanakkor ezt aztán tényleg bárhol elő lehet venni és használni -még akkor hely sem szükséges hozzá, mint a Spinnerhez. Nem teszteltük, de szerintem kisebb korosztálynak is jó unaloműző -olyan kb 2 éves kortól felfelé. 
 

Jojó -a régimódi

 
Jojót könnyű beszerezni, igazán olcsó -a fenti kettőhöz képest is- van műanyag, fa, még világítós verziója is. Lehet kapni hobbi célra és komolyabb példányokat is. A képen láthatót 400 forintért vettem és elég jól működik: már kétszer leejtettük olyan erősen, hogy széttört, de össze lehetett rakni. Hátránya kisebb gyermekeknél jöhet elő, ugyanis a jojó fegyver is lehet és erősen megütheti -akár véletlenül is- társát, testvérét. Emiatt nem rajongok a fa darabokért, hiszen a műanyag kevésbé erőset üt, ha mégis baleset adódna. Hátránya még, hogy ennek használatához több hely kell: a gyermeknek (vagy szülőnek) állnia kell vagy úgy ülnie, hogy le tudja engedni a jojót. Ez például autóban nehezen megvalósítható és társas közlekedési eszközökön is nehézkes -szemben a Fidgetekkel. Ugyanakkor olcsó, könnyen beszerezhető és ezzel is lehet trükköket csinálni -neten sokféle videón megnézhetjük és megtanulhatjuk, de a sima le-fel játék is örömet okoz és eltereli a figyelmet az unalomról.
 

Peonza -a tavalyi 

Peonza az előző egy-két év nyári slágere. Idén erősen vesztett bájából, de még mindig sok helyen kapható. Több árkategóriában is, és mind működik, az olcsóbbakkal csak a bonyolultabb trükkök véghezvitele nehézkesebb. Kezdőknek viszont az olcsóbb darabok is jók. Hátránya, hogy főleg 8 éves kortól ajánlott, mert kisebbeknek az egyszerű kipörgetés sem fog sikerülni és ez elveheti kedvüket (gyakorlással menne nekik is, de ezen életkorban még kevésbé türelmesek gyakorolni). A trükköket amúgy kevésbé ügyesek is meg tudják tanulni -például a kézben pörgetést- és az eszköz nagyon strapabíró, hiszen funkciója a pörgetés, ami ledobást jelent. Nem fog széttörni, cserébe viszont sima földfelület (lehetőleg aszfalt) szükséges hozzá és ezzel együtt nagy(obb) hely is. Idén már nem olyan népszerű és közlekedés közben sem tudjuk előkapni, viszont maguk a trükkök gyakorlása több időt jelent, így ha rákap az ízére a gyermek, hosszabban leköti. 
 

Ha valami apróságot keresel, amivel eltölthet csemetéd némi időt, vagy kíváncsi vagy, mi az idei sláger (Fidget Spinner), akkor érdemes beszerezned egyet (vagy többet) a fentiek közül. Szerintem nagyszerű, hogy divatosak ezek a játékeszközök is, hiszen értelmesebben tölti a gyermek az idejét, mint az online játékokkal, remélhetőleg friss levegőn van és kicsit ügyesedik is, gyakorolja a türelmet és a kitartást. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!