Családanyu

Gyermekszemész

Gyakorló, amúgy szemészetben teljesen laikus anyaként írok pár szempontról, amiket megtanultam, hogy fontosak, ha gond adódna a gyermek éleslátásával.

Minket a kancsalság elkerült ugyan, de a távol/rövidlátás nem. Iskolás volt már középsőm, mikor észrevettük, meg kéne vizsgáltatni a látását. 

Először is fontos (lenne), hogy az iskolakezdés előtt a gyermeket lássa szemész és amúgy a hallását is érdemes ellenőriztetni, mert ha ezekkel gond lenne, akkor az nagyon megkeseríti az első osztályt, tehát érdemes ellátogatni előzetesen az adott szakorvosokhoz. 

Persze ezt mi sem tettük, hiszen nem vettük észre, hogy bármi gond lenne bármelyikkel is. Elkezdte az elsőt és jött a mindennapos fejfájás, mely csak a hétvégéken szünetelt. Adta magát, hogy az olvasás, illetve a könyvek nézése, a betűkezdemények írása okozhatja. Iskolaidőben szemészetre vinni a gyermeket nehézkesebb, tényleg jobb lett volna, ha még a nyári szünet alatt megnézetjük. Mindegy, sikerült elvinnem a helyi sztk-ba, ahol kiderült, az adott szemész ugyan foglalkozik gyerekekkel is (amit előre telefonon megkérdeztem), de szemüveget így sem írhat fel, tehát plusz egy kört kellett futnunk. Időben is több volt ez, nem hiányzott, a mindennapos fejfájás elég gondot okozott. Elmentünk inkább egy optika szemorvosához, aki foglalkozik kicsikkkel és szemüveget is felír (bár ez -mint kiderült- fizetős szemorvosnál másként van). Az adott optikában meg is nézte, javasolt szemüveget, megvettük, stb. Később kiderült, nem volt elég alapos az adott orvos, a gyereknek ugyan kell szemüveg, de nem olyan, amit felírt. Papírt meg nem is kaptunk, tehát amikor (amúgy másfél-két évvel később) eljutottunk egy rendes, állami, szemüveget is felíró szemészhez, nem tudtam mit mutatni, csak a szemüveget (amit nem is viselt sokáig, mert rosszabb volt, mint anélkül a látása és a fejfájása is). 

Fontos tehát, hogy előre tájékozódjunk és megfelelő gyerekszemészhez vigyük el csemeténket -magam részéről inkább ajánlom az állami, sztk-s orvosokat, akik valóban felírhatnak szükség esetén szemüveget is.

Ha már megvan időpontunk a kivizsgálásra, számítsunk arra, hogy hosszabb időt vesz igénybe egy ilyen. A szemész először megnézi, valóban gond van-e, azaz jön a számos tábla, amin kérdés, lát-e minden számot (vagy villát) a gyermek. Valószínűleg nem, hiszen pont ezért vittük orvoshoz. Ekkor jön a szemcsepp, ami szükséges a pontos vizsgálathoz. Ez kitágítja a pupillát, így az orvos meg tudja nézni egy géppel még a szemfeneket is (ez nem fájdalmas viszgálat). A csepp viszont kb fél óra múlva hat, ennyi időt biztosan várni kell (és még ott van az előtte vizsgálat, számfelolvasás és az utána vizsgálat, esetleges szemüvegfelírás). Készüljünk tehát fel, hogy nem 10 perc alatt fogunk végezni. 

A csepp, várakozás és újabb vizsgálat után egy amolyan próbaszemüveggel -aminek cserélhető a lencséje- megnézik, melyik lencse segíti gyermekünk látását. Ekkor is a számos táblát kell néznie. Amint megvan a korrekt lencse, jöhet a papírmunka és mehetünk is. 

Mivel gyermekünk pupillja olyan, mint egy macska szeme, ezért aznap már nem érdemes optikába menni szemüvegért, sőt, hazafele is vigyázni kell, mert másként láthatja a környezetét -mozgó járművet, lépcsőt, stb. 

Másnapra viszont ez elmúlik, lehet suliba menni és mindent szokásosan csinálni. 

A szemüvegkeresés kapcsán pedig az alábbi tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak.

Először is, a szemészorvos javasolta, hogy több optikában is nézzünk körül. Így is lett. Ötbe mentünk el… Nem semmi munka, nem is ment egy nap alatt. Milyen jó, hogy épp jött a tavaszi szünet. 

Keretek közül most éppen kétféle van alapvetően: műanyag keret és a másik, aminél ún papucs van az orr-részen. Ez utóbbi sajnos nagyon zavaró volt lányomnak, így maradtak a műanyag keretek. 

A gyermekkeretek elég kicsik. Egy 8-9 évesnél már simán lehet, hogy a kis méretű felnőtt-keretek lesznek elég szélesek. És ahány optika, annyiféle keret -érdemes arra rászánni az időt, hogy azt megtaláljátok, ami tényleg kényelmes a gyereknek: nem nyomja a fülét, orrát, ha lenéz nem csúszik le, és az sem hátrány, ha tetszik neki. Ha mindez egybeesik, akkor nyert ügyetek van, már csak anyagilag bírjátok kifizetni.

Arra érdemes felkészülni, hogy a keret és a lencse sem olcsó. Támogatást csak nagyon nagy dioptriára adnak gyereknél is, így muszáj kigazdálkodni. Meglévő keretbe saját felelősségre cserélnek lencsét, de erre garanciát nem adnak.

Lencsék kapcsán általában kétféle szokott lenni: egy alap és egy fullos, ami árban dupla annyi, mint a sima. Ugyanakkor ennél a fullosnál van karcol(ód)ás- és UV-védelem. Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy napfényre sötétedne a lencse, egész egyszerűen csak megvédi csemeténk szemét a káros UV-sugárzástól. Most, 2017. tavaszán a sima lencsék darabja (!) 11ezer forint körüli, míg a fullosé 22ezer körüli. 

A szemüvegnél pedig ki kell fizetni a keretet és a két lencsét. Nekünk (-1)-es lencsés szemüveg kellett, amit legolcsóbban 33ezer forintért tudtunk volna megvenni egyik optikában.

Ha már megrendeltétek a szemüveget, vagy meg is kaptátok, akkor még fontos elmondani a gyereknek, hogyan vigyázzon rá, mit csináljon testnevelés órán, hová tegye, ha le kell vennie, miven törölheti meg, ha bepárásodna vagy piszkos lenne (külön szemüvegtörlő ronggyal amit optikában kapni, bár olykor adják napszemüveghez, szemüveghez is ingyen) és természetesen szükség lesz egy tokra is.

Ha mindezzel végeztetek, akkor már csak az éves szemészeti felülvizsgálatra kell elmenni (ha nincs panasz előbb) és a gyermek élvezheti az új szemüvegét.  Remélem, írásom segített, hogy könnyebben eljussatok erre a pontra. 

Fotók forrása: Pixabay, kivéve a szemet ábrázoló kép, az saját

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!