Családanyu

Sportajánló: Éljen a rollerezés!

Nem vagyok igazán sportos, bár szeretek több sportot is, de a kitartás hiányzik. Hobbisportoló vagyok maximum: olykor sportolgatok, de ha nem fér bele az időmbe vagy túl sok energát igényelne, akkor abbahagyom. Bár amikor lehetőségem van, nagyon szívesen mozgok. Ilyen mozgás a rollerezés is. Nemrég jött újra divatba -immár felnőtteknél is! Mikor első rolleremet vettem, még nagyon gyerekcipőben járt a felnőtt rollerezés -alig lehetett kapni nagyobb súlyt is elbírót. Akciósan vettem, nem is emlékszem, hol, de több, mint tíz éve remekül működik (igaz, nem használom sokat). Az még egy kicsi kerekű modell volt, nemrég kaptam ajándékba egy nagykerekűt. Mindkettő jó, de persze a nagyobb kerék könnyebben veszi az úti akadályokat és gyorsabb is (cserébe viszont nehezebb szlalomozni vele és megállni). De bármilyen modellt tudsz is beszerezni, a rollerezés remek sport kezdőknek is.

Miért is jó rollerezni?

 • Könnyen beszerezhető, nem túl drága sporteszköz (bár inkább középkategóriás és vannak drágább modellek is)
 • Nem igényel nagy tárolóhelyet, a legtöbb modellt össze is lehet csukni
 • Nem szükséges előzetes rollertudás, könnyű megtanulni használni
 • A felnőtt modellek 100 kg-ig bírják a terhelést
 • Mivel összecsukható, így tömegközlekedési eszközre is fel lehet vele szállni (szemben egy biciklivel) és az irodában is elfér, meg bármelyik kisebb társasházi liftbe is erőlködés nélkül
 • Ugyanakkor ugyanúgy le lehet lakatolni, mint egy biciklit, így kint hagyhatod amíg bemész egy boltba.
 • Ha mégsem jönne be, a gyerek biztosan szívesen átvállalja (szerintem egy felnőtt rollerrel, ha állítható a fogókar magassága, kb iskolás kortól tud egy gyerek rollerezni)
 • Remek eszköz gyerekszállításra is: óvatosnak kell lenned és külön felszerelés nélkül ne rollerez együtt a gyerekkel, viszont ha ő rááll és tolod a rollert, úgy gyorsabban eljuthattok az oviba vagy haza, mintha sétálna. Ha magabiztos és gyakorlott rollerező és hordozó vagy, akkor háton hordozott gyerekkel lehet rollerezni forgalommentes útszakaszon (ahol se autó se sok gyalogos nem jár, nem lejt az út sem), de természetesen csak nagyon óvatosan, továbbá vannak átalakítható rollerek, ahol beépíthető egy plusz rálépőrész a gyermeknek, ennél egyszerre ketten (ráállva) rollerezhettek. Sokszor látok ilyet külön beépített rész nélkül is, úgyhogy kivitelezhető így is, de ennél is azt ajánlom, hogy csak nagyon óvatosan!

Hátrányok:

 • kb 10 ezernél kezdődnek az új felnőtt rollerek, de inkább 15-től felfelé (gyereknek valók vannak olcsóbban is)
 • nagyobb tömegben -sok járókelő között- nem lehet használni, illetve lassabb sokkal
 • autóúton nem használható (szemben a biciklikkel), csak járdán, vagy kiépített kerékpárúton (olyanra gondolok, ami járdához tartozik vagy másként elkerített az autós közlekedéstől)
 • ugyan összehajtható, de így is nehéz a súlya, ezért vinni nem egyszerű (elég hosszú és nehéz csomag) és ha sáros a kereke, akkor külön vigyázni kell nagyon a ruhánkra, hogy ne kenje össze (bár egyes modellekhez adnak hordzsákot, illetve ezt külön is meg lehet vásárolni)
 • úthibás utakon nem használható és sajnos a legtöbb út (azaz járda) ilyen. Sőt, kavicsos, macskaköves és egyéb egyenetlen útfelületen sem könnyű boldogulni vele, ezért vásárlás előtt nézd meg, hol használnád és ha túlsúlyban ilyen útfelületet látsz, mondj le a rollerezésről (legalábbis ott)
 • sőt, ha nagyon lejtős az út illetve emelkedős, akkor sem főnyeremény rollerezni (lejtőn még hagyján, csak jó fék kell, de felfelé nem egy leányálom)

Az, hogy árban milyet vásárolsz igazából nem is tudom, számít-e? Mivel hobbiként használom csak, és nem minden nap, ezért én akciósakat szoktam venni (oké, tízévente, de az akciós elég számomra: strapabíró és jól tudom használni.) Boltban próbáltam csak ki negyvenezres rollert, de nagy különbséget nem éreztem a között és a tízezresem között. Persze terepen kijöhet, mitől kerül négyszer annyiba, ezt látatlanba nehéz megmondani. 

Amik számíthatnak még a vásárláskor azok a kiegészítői: vállpánt, táska, amibe teheted, no meg persze, hogy összehajtható-e? Van, amelyikhez kitámasztó is van (mint a bicikliknél, így nem döl el akkor sem, ha nem fogod -bár ez szerintem nem túl sűrűn szükséges), és láttam olyan rollert is, amihez külön rá lehet applikálni egy gyerekfellépőt is 

forrás: Decathlon

Tudjátok, mire szuper még a roller?

Remek szállítóeszköz a babakocsit kinőtt gyerekeknek.

Biztosan más is volt úgy, hogy oviba kellett volna sietni. Igen ám, de a dackorszak visszaköszönt vagy csak álmos, fáradt a gyerek és sehogy sem megy a készülődés, se az indulás, se a séta.

Mi tíz percre lakunk az ovitól, ennyit kell sétálni. Sima terep, aszfalt, viszonylag csendes környék. Mehet futóbiciklivel is, de hazafele buszozni szoktunk a tesókért az iskolába és arra nem szerencsés a futóbiciklit is vinni. Sétával sokszor egy örökkévalóságnak tűnik, mire beérünk. Nyakba nem bírom venni és háti (hordozóeszköz nélküli) hordozás se jött be. De a roller az más: még csak négy éves, és nem nagyon tud rollerezni, nem is izgatja, de ha feláll rá és én tolom, azt nagyon szereti. Ez olyan, mintha babakocsiban lenne: én diktálom a tempót, neki csak állni kell és kapaszkodni (és vigyázni, nehogy lefejelje a kapaszkodót). Aztán miután bevittem, mehetek tovább a dolgomra rollerrel. Hazafele pedig össze is csukhatom és úgy kisebb csomag mint a futóbicikli (sok rollernél van pánt is amivel hátunkra vehetjük, ezzel még könnyebb a szállítása), még súlyra is könnyebbnek érzem. De voltam már a nagycsoportos ovisommal közös “sétán” úgy is, hogy ő futóbiciklin száguldott (akkorra már nagyon gyorsan tudott azzal menni, gyalog esélyem sem volt futás nélkül utolérni), én meg rollereztem -nagyszerű volt, igazán gyorsan tudtunk haladni ami jó, ha siet az ember vagy csak úgy is remek kikapcsolódás együtt (akkor persze nem kell feltétlenül rohanni).

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!