Családanyu

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Így tervezek én

Az idei iskolai tanévet VKP szempontból “A hónap VKP bloggere” fordulóval kezdjük. Remek ez a lehetőség, mert ilyenkor a VKP-ban résztvevők közül javasol valaki témát. Ezúttal az Anyu tervez blog szerzője volt soron. 

Ő így ír a blogjáról:Nemcsak anyaságról, babázásról szól a blog. Sok cikk szól a tervezésről, időbeosztásról, hatékonyságról, melyeket a tervezés menüpont alatt találtok. A lélek és az anyaként is nő rovatok szintén érdekesek lehetnek azok számára is, akik még nem babáznak: nőcis cikkeket találtok itt főleg. A háztartás menüpontban takarításról, selejtezésről, rendezésről olvashattok. A blogom februárban indult, átlagosan heti 3 cikkel jelentkezem. A témákat úgy próbálom alakítani, hogy a gyermekkel otthon lévő anyák kihozhassák a maximumot napjaikból, ugyanakkor rengeteg ötletet fel tudnak használni a babázás előtt álló olvasóim is, hiszen a hatékonyságnövelés, és a tervezéssel kapcsolatos tippek nemcsak babával tarkított pályán érvényesek 🙂

A blogját ezen a linken éritek el: https://anyutervez.wordpress.com/

A téma pedig a tervezés, időmenedzselés, beosztás, azaz Így tervezek én. Most még bátran írok erről, mert két napja kezdődött az iskolaév és még nem felejtettem el semmit (bár akadt olyan év, amikor ezt nem modnhattam el ennyi idő után sem magamról… Na jó, belegondolva most sem -pont a gyerek ovis ágyneműjét hagytam itthon -kétszer is! De azért a többi sikerült). Lássuk csak, miket vetek be, hogy megpróbáljam kiküszöbölni az efféle tévedéseket.

Eszközeim (fegyvertáram):

 1. filofax
 2. mobil (applikációk)
 3. PC naptár (online)
 4. cetlik
 5. kiragasztott lapok a lakásban itt-ott
 6. családom (ha vmi nagyon fontos, tuti elmondom egy-két tagnak, hátha ha én el is felejtem, ők emlékeznek rá)

IMG_20160808_113320

“Milyen előnyei lehetnek a “nem-tervezős”, spontán életnek.”

Szeretek veszélyesen élni: lista nélkül szoktam járni vásárolni (avagy írok otthon listát, jó alaposan átgondoltam, szépen lefirkantva, aztán okosan a konyhapulton hagyom, hogy a boltban találgathassak, miket is írtam rá).

 

Témák, amik köré a tervezés épül:

 1. gyerekekkel kapcsolatos tennivalók (iskola, óvoda, programok, különórák, teendők, orvosi időpontok, stb)
 2. mi, szülők (programok, teendők, stb)
 3. menütervezés (reggeli, tízórai, stb)
 4. mindenféle dolog vásárlásának tervezése (ha valamit venni kell, arról is listám van, ha nagyobb/drágább a dolog, akkor tervezőm is: hol kapható, hol olcsóbb, melyik jobb, stb)
 5. programok, tervek, vágyak (minden, legyen az venni- vagy mennivaló, megnézni, olvasni, enni-inni, stb)

20160901_121301

Hogyan osztom be a szabadidőmet?

Telerakom a naptáramat a teendőkkel és ha egyszer csak a nap folyamán arra eszmélek, hogy nincs mit tennem, szabadidőm van, akkor gyorsan kiválasztom, mit csinálnék szívesen és belevágok (például aludni a nap közepén nem mindig jó ötlet, de próbálkozni lehet 😉 ). Rugalmas vagyok, alkalmazkodok a lehetőségekhez. Van, amikor csak leülök és bámulok magam elé, hogy de jó, hogy most tényleg semmit, de semmit sem kell csinálnom. Ez remek 5-10 perces szabadidőkre is (amíg a víz felforr pl.)

2014-03-20 11.23.57

Ami nagyon bevált a tervezés során

Az a sok-sok féle táblázat. Szeretem, ha szépen szabottak és adottak a keretek a tervezéshez, remek nyomtatható kész táblázatokat lehet találni online: van A4-esem is sok, meg filofax-méretű is. Ha valami rendszer a szervezésben-tervezésben nagyon tetszik, de nem filofax-méretű, akkor lemásolom sk tollal a papírra. Ez akkor is jó, ha egy verzió jó, de kellene egy kisebb változtatás, hogy nekem igazán testhez álljon (mondjuk kellene még egy rubrika). 

A táblázatok arra is jók, hogy mindenki által jól látható helyre kirakjuk, mert így nem fognak mindig minket kérdezgetni, hogy mikor lesz különóra vagy mikor jön haza a gyerek a suliból, stb. 

Másik, hogy több helyre írok le mindent. Ez azért jó, mert így ha a filofax otthon marad, akkor ott a mobilomban az applikáció és/vagy ráklikkelhetek (vagy számítógépen) az online naptáramban, mikor lesz az adott program. Meg is nyugtat a tudat, hogy ha az online naptár hirtelen megbutulna és törölné az összes programomat, akkor is ott van még a filofax, amiben minden ugyanúgy megvan. Vagy ha eláztatnám a filofaxomat, akkor még megvannak online is a tudnivalók.

2015-09-15 10.46.19

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Pálné Zavanyi Éva says:

  Juhú, filofax 😀 Tetszik egyébként ez a rugalmas tervezés 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!