Családanyu

Sütésmentes tortácska ételallergiásoknak

DSC_0232

Annyiszor belefutok Facebookon a sütés nélkül készíthető oreo tortácskába… Annyira jól néz ki és olyan egyszerű elkészíteni! De mit tegyen, aki nem ehet tejtermékeket és emellett még gluténérzékeny is? Hát átváltoztatja a receptet! 

  1. Az eredeti szerint oreokat kell aprítani, majd olvasztott vajat keverni hozzá. Ez adja a minitorta tésztáját.
  2. A krémet pedig krémsajtból, cukorból, tejszínhabból és morzsás oreoból lehet összeállítani. 

Ezek közül a tejfehérje allergiásoknak kiesik a krémsajt és a tejszínhab, a gluténérzékenyeknek pedig az oreo. De nincs semmi veszve, ha ízre nem is teljesen ugyanolyat, de hasonlót készíthetünk! Csak ki kell cserélni a hozzávalókat, a metódus maradhat ugyanolyan.

  • Oreok helyett gluténmentes csokis kekszek. 
  • Vaj helyett tejmentes növényi margarin.
  • Krémsajt és tejszín helyett kókusztejszín.

Kész is a csere. Amiben még módosítottam az eredeti recepten az volt, hogy a krémnél mivel nehezebb ízesíteni -az eredetinál a krémsajt elég ízesen fűszeressé teszi, míg a mentes verziónál a kókusztejszínnek “csak” enyhe kókuszíze van-, ezért a kókusztejszín egy részéhez mogyoróvajat kevertem. De nézzük sorban.

Először is összeaprítottam géppel a gluténmentes kekszet, majd tálba raktam és olvasztott margarint kevertem hozzá. Nagyon kevés is elég. Beleraktam a szervírozásra szánt tálkák aljába.

Ezután következett a krém. A kókusztejszínt tálba tettem és habverővel felvertem. Így a térfogata megnő, de folyékony marad: sűrűbb lesz, masszás, de csak annyira, mint egy krémleves. 

A felvert tejszínt két részre osztottam, az egyikhez olvasztott evőkanálnyi mogyorókrémet kevertem és még tovább kevertem a habverővel. 

DSC_0233

Ezután már csak a rétegezés van hátra! A már előre kirakott morzsás tésztára öntök annyi sima kókusztejszínt hogy ujjnyi réteg legyen. Beraktam mélyhűtőbe és vártam, amíg megdermedt kicsit. Mivel kisebb tálkákban van, ezért ez hamar, kb 15-20 perc alatt megtörténik. Ekkor jöhet rá a második réteg, ami a mogyoróvajas tejszín. Megint megy dermedni, majd jön a harmadik réteg ami újra a sima tejszín. Ha ez is megdermed, akkor szórok rá a maradék kekszmorzsából. Megy a hűtőbe egy éjszakára és másnap már ehethük is ebéd után! (De bevallom, nem bírtam ki s rögtön az utolsó réteg megdermedése és a morzsaszórás után már megkóstoltam és nagyon finom ekkor is, nem is kell megvárni az éjszakányi pihenést sem)

DSC_0235

DSC_0234

Kicsit olyan, mintha különlegesebb tiramisu lenne és valamennyire hasonlít is rá ez a sütemény, csak sokkal gyorsabban elkészül kevesebb pepecseléssel.

Remek desszert lehet akkor is, ha kedvesed allergiás és szeretnéd valami könnyen és gyorsan elkészíthető édességgel meglepni.

Jó étvágyat hozzá!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!