Családanyu

A jó uzsonnás doboz ismérvei

Ha már megvan az iskolatáska, tolltartó, füzetek és minden apróság, akkor jöhet egy szintén fontos dolog kiválasztása és beszerzése: az iskolai tízórai dobozé! Mert ez is nagyon fontos -nem kapna ugyan fekete pontot a gyerek, ha nem lenne nála, de éhen maradna. 

Az óvoda után pedig az iskola evés szempontjából is óriási váltás: addig is volt ugyan rendszer, szabályok, hogy mikor lehet enni tízórait, (reggelit), ebédet, uzsonnát, de ez még szigorúbb lesz a suliban. Akinek nem jó evő a gyermeke pedig tanácsos, hogy különösen figyeljen oda a tízórai csomagolására -ezt még az ebéd előtt hazavitt és otthon ebédeltetett gyermekek is a suliban eszik meg kapkodva rendszerint. 

Érdemes tehát nem csak a tízórai összeállítására, de az uzsonnás doboz kiválasztására is figyelni.44444

A legtöbb uzsonnás doboz műanyag, ezeken kívül pár fém is akad. A műanyagoknál ma már fontos szempont, hogy BPA mentesek legyenek. De bármiből készüljön is a doboz, és bármilyen formájú legyen is, az is fontos, hogy jól záródjon -ne kössön ki a tartalma a füzetek között- és könnyen lehessen tisztítani. 

Fontos szempont még, hogy az általában csomagolt uzsonnákhoz illeszkedjen az alakja és elosztása. Ha szendvicset kap a gyermek, akkor elég egy sima egyosztatú doboz is, de ha többféle ételt kap, akkor több részre osztott lesz a nyerő. 

Illeszkednie kell továbbá az iskolatáskához is, hogy kényelmesen beleférjen akár a fő rekeszében kap helyet, akár egy kisebb mellékzsebben. 

Persze lehet, hogy nálatok a több kisebb uzsonnás doboz vált be, de szerintem ezek kezelése a legtöbbször nehézkes és hasznosabb, ha minden egy helyen (dobozban) van: így a gyermek is jól átlátja, mik közül választhat, illetve miket “kell” megennie és kezelnie is egyszerűbb. 

Kiegészítők a dobozhoz

Szerintem feleslegesek. A legtöbb esetben szerencsére elég a doboz maga, nem kell pluszban semmi. Nyáron is, ha nagy a hőség, azért jó eséllyel megeszi a gyermek a második-harmadik szünetben a tízóraiját, és nyilván nem pakolunk könnyen romlandó ételt. 

A doboznál pedig szerepelt, mint kitétel, hogy megfelelően záródjon, ezért felesleges plusz zacskóba tenni. 

És mivel szintén szempont volt, hogy elég tágas és jó beosztású legyen, ezért mindent, ami csak kellhet a tízóraihoz be kell tudnunk tenni a dobozba -kivéve az italt, de ezt amúgy is érdemes külön tárolni szerintem. 

A kedvenc dobozunk20141006_070727

A Tupperware találmánya, nekünk ez jött a leginkább. És hogy miért? Jól zár, osztott, lapos, de egy zsemle is belefér (van olyan osztott uzsonnás dobozunk, amit nem lehet becsukni ha zsemlét pakolunk bele). Másik oka, amiért ezt választottuk még az, hogy még mindig alig van kínálat Magyarországon osztott uzsonnás dobozból. Itthon újonnan nem nagy a választék, olyat meg pláne nem tudnék linkelni, amit bármikor könnyen megvehettek újan… Szomorú szerintem -különösen mert külföldön számtalan féle osztott uzsonnás dobozt lehet kapni. (Bár minket ez nem érint: a két iskolásnak már beszereztem a dobozát, a legkisebbnek meg biztos ami biztos alapon beszerzem még mielőtt kezdené az iskolát, hátha addigra még gyérebb lesz itthon a választék…) 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!