10 egyszerű DIY gasztroajándék

Nemrég írtam házilag is könnyen elkészíthető bonbonokról, de akik valami mást szeretnének ajándékozni Karácsonyra, maradva a gasztro vonalon, azoknak és mindenkinek íme a 10 kedvenc gasztro DIY ajándékötletem!

(1) Borlekvár

B verzió: Forralt bor szirup

forrás: Gyereketető

Van az egyszerűbb módszer a Gyereketetőn -nyomtatható címkével!- és a kicsit összetettebb recept is.

(2) Szálas tea

Szálas tea sk. Nem olyan nehéz elkészíteni, és biztosan örül neki, aki kapja. Lehet személyre szabni az ízesítést -milyen fűszereket rakunk bele- és elég egy szebb csatos üvegben átadni esetleg egy teatojással, de aki szeretné, készíthet filtert is hozzá, sőt, készen is kapható teafilter.

Ha filterben ajándékozzuk, még egyedibbé és hangulatosabbá varázsolhatjuk egy aprósággal:

(3) Narancslekvár almával

Kipróbált recept, nagyon finom lesz!

Télen is kaphatóak hozzávalói és garantáltan nagy sikere lesz!

Arra sajnos már nem emlékszem, hol találtam a receptet -talán újságban, talán az interneten- de íme, így szól:

Hozzávalók:

10 darab narancs, 7 darab alma, 1 zacskó dszemfix, egy egész fahéj és pár szegfűszeg darabka szükséges hozzá.

A narancsok héját csíkokra szeljük (érdemes megfelelő minőségű, nem kezelt héjú narancsot venni) és egy lábasba tesszük a fahéjjal és a szegfűszeggel és 2 dl vízzel. Felforraljuk, 5 percig főzzük, majd leszűrjük a levet. A meghámozott narancsokat turmixoljuk vagy gyümölcscentrifugán átnyomjuk. Ugyanígy teszünk az almával is (hámozni, turmixolni vagy centrifugázni vagy almareszelőn lereszelni). Lábasba rakjuk a gyümölcsöket, a leszűrt levet és a dzsemfixet belekeverjük (ha szükséges, cukrot is adunk hozzá a dzsemfix előírásának megfelelően). Kevergetve felforraljuk, 1 percig elég zubogva forralni majd mehet is a tiszta, csírátlanított befőttes üvegekbe. Fejre kell fordítani betöltés után közvetlenül és legalább 5-10 percig így hagyni. Jó, ha lassítva hűl ki lekvárunk, ezért én takarókba és törölközőkbe szoktam bugyolálni 24 órára. Ha kihűlt, mehet is a kamrába amíg oda nem ajándékozzuk.

(4) Teazselé

Ha már volt tea, akkor készíthetünk befőttes üvegbe másféle teás ajándékot is: lekvárszerű teazselét! Elkészítése egyszerű és a Gyereketető blogon találhattok hozzá letölthető, nyomtatható ajándékkísérő címkét is!

Forrás: Gyereketető

(5) Házi forrócsoki

 Befőttes üvegbe nem csak lekvárt és zselét tehetünk, de komplett elkészítendő italszettet is. Ilyen ez a forró csokis szett, aminél az üvegbe pakolunk mindent, ami csak kellhet egy kellemes ital elkészítéséhez. És ki ne szeretne inni egy jó forró csokit télen?

Rétegezni kell csak a hozzávalókat: kakaóport -legjobb a holland kakaópor amihez porcukrot adunk, esetleg ízesítésnek egy kevés fahéjat (és chiliport is felnőtteknek)-, jöhet rá pár darabka étcsokoládé (Karácsonykor egy kis bűnözés belefér, nem?) és pillecukor (jó, nagy bűnözés, de egyszer belefér). Mellékelhetünk a befőttes üveghez kiskanalat is vagy mini keverőt. Készíthetjük bögrébe is: ekkor nejlontasakba vagy celofánpapírba csomagoljuk a port és a csokidarabkákat, pillecukrot, ezt rakjuk a bögrébe.

Felnőtteknek szóló verzió:

Haladók készíthetnek mézes forrócsoki szirupot is házilag

Forrás: Gyereketető

(6) Fűszerolaj, -ecet vagy -bor

 Nagyon könnyen elkészíthető ajándék, nem kell hozzá sok összetevő sem és elrontani sem lehet. Egyetlen trükkje, hogy időt kell neki hagyni, ezért érdemes Advent kezdetekor összedobni legkésőbb (kínos, ha úgy adja át az ember az ajándékozottnak, hogy mielőtt felbontja várjon még vele pár hetet…)

Többféle recept található az interneten, érdemes személyre szabni és óvatosnak lenni, mert pár gyógy- és fűszernövény érzékeny reakciót válthat ki az arra allergiásoknál, idős vagy éppen fiatal embereknél. A rozmaringolaj nagyon finom, viszont serkenti a vérkeringést, ezért magas vérnyomásban szenvedőknek nem a legjobb ajándék… Alacsony vérnyomásúaknak viszont éppen hogy remek!

Még egy trükk:

kedvenc elkészítési módszerem amikor az olajba vagy ecetbe egyféle növényt rakunk fűszerezésnek, de amint kész olajunk vagy ecetünk, a fonnyadt növényt kivesszük és egy ugyanolyan de friss növénnyel rakjuk abba az üvegbe, amiben ajándékozni is szeretnénk. Természetesen eleve készíthetjük a végső üvegben, de szerintem a fűszernövényt cseréljük ki átadás előtt.

(Ha sok kisebb növényt és fűszert pakolunk olajunkba/ecetünkbe, akkor kihalászni nehéz lenne, ilyenkor nem is szükséges)

Ugyanígy készíthetünk fűszerbort is: ennek is kell pár hét, amíg elkészül, és ugyanúgy fűszer- vagy gyógynövénnyel készül. Recepteket például itt találhatsz.

(7) Csokoládé házilag

Csokoládé sk és egyszerűen -kell ennél jobb recept?

Egyszerű elkészíteni, van tejmentes (azaz étcsokis) verziója is, olcsó is, nem kell nagy költségekbe verned magad akkor sem, ha sokat szeretnél készíteni és itt a receptje!

(8) Sk kockacukor

Akár a fentebb már írt italok -például sk teafilter- mellé, akár magában is remek ajándék. Készíthetünk többféle színben, formában is. Egyszerű, gyors, elronthatatlan! A gyerek is besegíthet -csak vigyázzunk, maradjon ajándékba is belőle!

(9) Süteménykeverék befőttesüvegben

Régebbi, már hazánkban is ismert ajándék amikor befőttes üvegbe pakoljuk a sütemény hozzávalóit, az ajándék címkéjén pedig a recept található az elkészítési utasításokkal. Általában a sütemény száraz hozzávalóit lehet az üvegbe pakolni, a receptnél meg lehet adni, milyen egyéb, friss hozzávalókra lesz még szükség a megfelelő végeredményhez. Érdemes olyan süteményt választani, aminek hozzávalói beleférnek egy befőttes üvegbe, és amihez kevés friss hozzávaló szükséges -ne kelljen az elkészítéskor még egy halom élelmiszert méricskélni és beszerezni.

Kedvencem a befőttes üveges sütemények közül az volt, mikor palacsintaport adtunk így ajándékba -a recept szintén a Gyereketető oldalról való, egy befőttes üveget üvegfestettem, csinosítottam és így lett készen az ajándék! A receptet teszteltük itthon és nagyon jó! Csak tojás, olaj és víz kell hozzá és elkészíthető akár a befőttes üvegben is, ki sem kell belőle venni a port, csak amikor már a serpenyőbe megy.

Forrás: Gyereketető

(10) Bonbonok hóemberüvegben

Aki pedig nagyon rohan, nem maradt ideje bonyolultabb ajándékot összeállítani, de szeretne kedveskedni valakinek, az pakoljon bonbonokat (boltit) egy szebb befőttes üvegbe, majd rajzoljon az üvegre szemeket és orrot, mintha hóember lenne, ezután már csak egy kis anyagdarab vagy vastagabb szalvéta kell, amiből elkészül a hóember sapkája -és kész is a gyors, és kedves ajándék!

Ezek a kedvenc gasztros sk készíthető (DIY) ajándékaim, amiket nem szoktam elrontani és szívesen ajándékozok -remélem, találtok köztük olyat, ami hasznos számotokra is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!