Családanyu

Házi és fűszeres zsemlemorzsa receptek

20140829_091952

Egy igen egyszerűen elkészíthető alapanyag.

Hogyan is lássunk neki?

Rémlett, gyerekkoromban anyukám is sokáig maga készítette a prézlit, de hogyan is? Mi kell hozzá, hogy ne penészesedjen meg a kenyér és a hangyák se szagolják ki amíg szárítom?

Alapvetően nem kell sok minden, semmi különleges elkészítési módszer sem: egyszerűen a megmaradt kenyeret, zsemlét, kiflit tépkedjük kisebb darabokra kézzel és rakjuk egy tepsibe és így a hideg sütőbe. Itt tárolhatjuk amíg kiszárad és darálható lesz, de ha többször használnád a sütődet, akkor mehet a szekrény tetejére is (feltéve hogy nem túl poros az).

Annyi ideig kell szárítani, amíg tényleg kemény lesz, ekkor darálható, de ha nincs otthon darálód, az aprítógép is remek hozzá! Belerakod, és mehet is: finomra mixeli. Kicsit nagyobb darabokra, mint a bolti lisztszerűen finomra darált panírmorzsa, de ami azt illeti, szerintem ez a házi verzió sokkal finomabb, mint a bolti. Ja és ebben nem lesz semmi hozzáadott mesterséges anyag, csak a kenyér/kifli/zsemle. Fontos természetesen, hogy a kiindulási kenyér ne legyen penészes! Ha állott, felesleges de jó minőségű kenyeret használsz, akkor biztosan jó lesz a végeredmény.

Amikor pedig készen vagy a darálással vagy mixeléssel, mehet is a tárolóba, kész van a házi zsemlemorzsád!

Lehet tovább is fejleszteni és fűszeres zsemlemorzsát készíteni: ettől még ízletesebb lesz a rántani való étel, de akár a rakottak is.

20140804_113926

Elég akár befőttes üvegbe rakni, de más tárolóban is remekül eláll.

A fűszeres prézlinél a tárolóba vagy keverőtálba kell rakni a morzsát, majd erre jöhetnek a fűszerek ízlés és tervezett étel ízesítése szerint, majd össze kell keverni és készen is van, felhasználható!

Fűszeres zsemlemorzsa

Fűszeres zsemlemorzsa

20140804_114748

A kész fűszeres morzsa

 

Receptek fűszeres zsemlemorzsával:

Fűszeres zsemlemorzsás csibemell

Cukkini fűszeres panírban

Fűszeres fasírt

Fűszeres csirkefalatkák a sütőből -itt a morzsához apróra tört kukoricapelyhet teszünk

És a végére egy különlegesség:

Japán panko morzsa készítése házilag

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!