Családanyu

Miért jó az osztott uzsonnás doboz?

Régóta -már három éve- nézegetek, keresek ötleteket iskolai tízóraihoz a neten.

Legtöbbször külföldi blogokban látok nagyon szépen összekészített uzsonnás dobozokat, megpakolva sok finomnak és táplálónak kinéző étellel. Azt hiszem, külön hagyománya van ennek például az USÁban, ami nem is csoda, hiszen ott nem esznek meleg ebédet, csak szendvicset és hasonlókat, így a gyerekeknek is estig kell kibírniuk a csomagolt ételekkel. Emiatt más, amit ott pakol egy anyuka és más, amit itthon, Magyarországon. Bár, ha belegondolunk, hogy hány gyermek eszi meg a menzai ebédet és meddig marad a suliban, mire érte megyünk, hazaérünk és ehet valamit, ha éhes maradt, akkor máris arra juthatunk, hogy nem biztos, hogy minden egyes nap túl sok lenne egy amerikai típusú tízórai-csomag.

És ha már abból indulunk ki, hogy lehet, keveset (azaz alig) fog enni az ebédből, akkor fontos, hogy elég élelme legyen és az elég tápláló legyen: jó, ha akad benne valami szendvicsféle, gyümölcs és/vagy zöldség, rágcsálni- és/vagy nassolnivaló.

Egy osztott uzsonnás dobozba pedig mindezeket egy helyre, mégis eleve szeparáltan tárolhatjuk. Ennek előnye, hogy a gyermek látja egyből, mit vitt, miből válogathat -nálunk adódott olyan helyzet, hogy visszahozta az egyik dobozt érintetlenül mert nem gondolta, hogy abban is étel van… Persze elmondtam neki este és reggel is, de hát nem figyelt. Másrészt könnyebb belőni a doboz helyét a táskában. Nálunk mindig sok a holmi és amikor még változó is, mennyi uzsonnát csomagolok, és ez mennyi dobozt avagy mekkorát tesz ki, akkor kapok idegbajt: próbálom beszuszakolni este, siker. Reggel kéri, pakoljak még valamit és borul minden… Kereshetek valami plusz szatyrot vagy táskát a plusz doboznak, hiszen a táskába már nem fér be… Plusz elég egyetlen egy dobozt beszerezni, hiszen a manapság a legtöbb helyen kapható uzsonnás dobozokba egy szendvics fér bele és nem sok minden más -egy szelet csoki, de akkor hova tegyük a gyümölcsöt? És tapasztalatból tudom, ha az iskolába csomagolok fogyasztásra kész -hámozott, szeletelt, magozott- zöldséget, gyümölcsöt, azt nagyobb eséllyel eszi meg gyermekem, mint amikor itthon ajánlgatom neki, szóval megfelelő tárolódoboz kell a fogyasztásra kész, maszatolódós gyümölcsnek/zöldségnek.

Nagy nehezen sikerült beszereznem egy szuper osztott uzsonnás dobozt, amit azóta is használunk -és ugyan csak rövid idő telt el egyelőre az iskola kezdete óta, de ez a doboz mérföldekkel könnyíti meg az uzsonnacsomagolásomat. Általában így szokott kinézni:

20140901_065414

Középen szendvics -sonkás a kedvenc-, balra gyümölcs vagy zöldség, mert ez a nagyobb kicsirész, a jobb oldali kisebb rekeszekbe pedig édes és sós nassolnivalók kerülnek -jelen esetben nápolyi és sós kréker.

Remélem, ennyi érv elég mindenkinek ahhoz, hogy meggyőzzem, milyen szuperek az osztott uzsonnás dobozok.

2014-09-02 06.52.15

Direkt csomagoltam ki a szendvicset, hogy látni lehessen: ebbe a dobozba zsemlés szendvics, de kenyérszeletes is belefér kényelmesen (kisebb karéjos). Ezúttal balra is édesség került -házi süti, és jobbra is nassolnivalók, de csak egy különleges nap miatt.

Már csak egy kérdés maradt: miért nem lehet kapni ilyesmit Magyarországon?

Na jó, ez kicsit túlzás, de a nyár egy részében ezt kerestem és egyedüli, amit találtam, az egy kifutott terméke egyik cégnek. Ugyan lehet kapni itt-ott még újonnan, de szerintem pár hónap és ez is elfogy…

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Viktória cfve says: (előzmény @Éva Marosvári)

    Szia!
    Neten vettem használtan az egyik használt holmis oldalon, de láttam még egy aukciós oldalon is, hivatalos neve: Tupperware osztott szendvicses.

  2. Éva Marosvári says:

    Szia, hol sikerült ezt a remek dobozkát beszerezned?

    Köszi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!