Családanyu

A játszóterezős cipő

Mi a probléma?

Minden anyuka ismeri, akinek már önállóan járó (rohanó) gyermeke van, amikor is klasszul alakul a játszóterezés, homokozik is a gyermek, aztán hazamenve láthatjuk, hogy a fél homokozó homoktartalma a gyermek cipőjében/szandáljában landolt… De hogyan? mikor már ott helyben is kiszórtuk belőle a homokot és figyeltünk is rá, ne nagyon kerüljön több apró szemcse csemeténk lábbelijébe, mégis… Ráadásul a fránya cipőkben olyan könnyen megtelepszik, ráragad a homok, hogy muszáj kimosni: akár csak folyó víz alatt kézzel rásegítve, de rosszabb esetben ezután még mosógépben is… Mindegy is, hogyan kerül ki a homok: ha rázáson túl is segíteni kell az útját kifelé, azaz vízzel is, akkor annak a cipő bizony nem örül -pláne ha ez naponta ismétlődik.

Lehetséges megoldás #1 és amiért mégsem jó…

Lehet tartani (a bejárati ajtó mellett kint) olyan cipőt ami játszóterezős és csak oda veszi fel a gyermek. Így nem olyan nagy gond, hogy homokos, de sok gyereket ez zavar -azaz ha nem teljesen homokmentes a cipő azon része ami a lábával, talpával érintkezik- és ha nem tudod az előszobán kívül tárolni ezt a lábbelit, akkor esélyes, hogy az előszoba is homokos lesz -túl hamar és túl nagy mértékben. Nálunk ez az opció nem vált be, még az ajtó mellett kint tárolt cipővel sem, mert azért ott is takarítani kellett a sok homokot…

Megoldás #2 – a “tuti” módszer

Ami viszont bevált és ezért jó szívvel ajánlom kisgyerekes anyukáknak az a műanyagszandál. Tudom, ez nem a “leglábbarátabb“, cserébe viszont anyabarát -és a gyerek is örülni fog, hogy nincs nagy hajcihő a szandálja és a sok homok, homokozás körül. Ilyen műanyagos szandált pedig egész sok helyen láttam már többféle stílusban is: ázsiai üzletekben szandál formájút és papucsosat sarokpánttal (papucsban veszélyes lenne a játszóterezésnél a mászókázás, így csak olyat hordhatnak ott, ami fogja a sarkukat is), hipermarketben balerina cipőt, szupermarketben pedig túraszandál-szerűt. Sok helyen kapható és nagy előnyét még le sem írtam: könnyű -hiperkönnyű!- kimosni belőle minden egyes apró homokszemet, ugyanakkor nyáron a hőségben napon nagyon hamar szárad! Mikor hazaértek óvatosan leveszi a gyerek -lehetőség szerint a bejárati ajtó előtt, vagy az előszobában- és anya viheti is a fürdőszobába, ahol folyó csapvíz alatt kimossa belőle a homokot, majd mehet is az ablakpárkányra, erkélyre ahol süti a nap és tuti 1-2 óra alatt száraz lesz újra. Ha nincs napos helyetek, akkor a fürdőben is megszárad másnap reggelre az újabb bevetésre. Nyűhető, mosható, hamar száraz –> játszótér- és anyukabarát! Éljen! Sima sétákhoz és egyéb alkalmakra pedig jöhetnek a kevésbé mű anyagból készült cipők és szandálok.

20140628_141034

“Készletünk”

Tavaly is ilyen szandálban játszottak -a sima szandálok sajnos túl hamar tönkrementek a mindennapos játszózás- és homoktalanítás miatt, idénre is beszereztük már a készletet.

20140628_141054

Sokféle műanyag lábbeli különböző helyekről szereztük be

20140628_141155

Elnézést, ez viseltesebb, mivel jócskán használatban van egy ideje

20140628_141213

Ez a legújabb: a nagyok kinőtték a sajátjaikat és ilyet kaptunk helyettük

20140628_141131

Végső esetben a sokak által kedvelt kinézetű műanyag klumpák is bevethetők: fontos, hogy legyen hátsó bokapántja, mint a képen, így nem esik le a gyerek lábáról. Én is ilyenben -színben kevésbé hivalkodóban- megyek a játszóra, így nekem sem gond ha a homokozóba a gyerek után megyek.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!