Családanyu

20 játékötlet gyerekeknek utazásra ingyen vagy nagyon olcsón

Pár tipp azoknak, akik kisgyermekkel kelnek útra.

Mi mindent játszhatunk a gyermekkel egy autóúton?

 1. Nagyobbak csomózhatnak karkötőt.
 2. Egy mágnestábla (gyerekjáték) nagyon hasznos lehet, mert sokféle játékra kiváló: öltöztető, amőba, malom, autópálya
 3. Kinyomtatott feladatok ceruza nélkül –labirintus. Vagy genothermekkel (alias bugyikkal) töltött mappa. A bugyikba tehetünk olyan feladatokat, amikhez kell toll, azaz most filctoll. Ha a genothermre írunk vele, letörölhető, ezáltal újra felhasználhatóak a feladatok.

  Forrás: http://www.tumblr.com/tagged/education?before=1334469567

  Forrás: http://www.tumblr.com/tagged/education?before=1334469567

 4. Tik-tak bombás játék: valakinél van a bomba, bekapcsolja és előre meghatározott sorrendben mondunk megadott téma szerinti dolgokat. Például gyümölcsöket, zöldségeket, stb. Akinél véget ér a bomba tiktakolása, azaz robban, az begyűjt egy pontot -kinek lesz a legkevesebb pontja? Érdemes előre írni témákat. És persze játszhatunk ilyet bomba nélkül is.
 5. Utolsó betű az első -klasszikus játék. Szintén téma köré épített játék: választunk egy témát, ehhez kapcsolódó szavakat lehet csak mondani és az első játékos szavának utolsó betűjével kezdődő szót kell mondania a második játékosnak és így tovább. Ez a játék nem megy időre. Példa: Női nevek témában: Julcsi-Ildikó-Olga-…
 6. 1,2,3, bumm! -Nagyobbaknak szorzótábla gyakorló játék. Sorba megyünk, mindenki a soron következő számot mondja, kivéve ha néggyel (vagy megbeszélés alapján másik számmal) osztható jön, mert akkor Bumm!-ot kell mondani. Nehezítése a játéknak, hogy akkor is Bumm!-ot kell mondani, ha az adott számra végződő szám jön -4 esetében ez a 4, 14, 24, 34 , stb. Legizgalmasabb ha 4 vagy 7, 8 a megadott szám.
 7. Kémpalack -előre el kell készíteni! Egy palackba -lehet fél- vagy egy literes is- rizst rakunk és kisebb mütyüröket -játékokat, stb.  A gyermek dolga, hogy megtalálja -lássa- az összes kis mütyürt. Érdemes magunknak leírni, mit raktunk bele, nehogy később elfelejtsük.

  Forrás: http://theorganisedhousewife.com.au/organising/kids-organising/ideas-for-entertaining-a-toddler-while-feeding-a-newborn/

  Forrás: http://theorganisedhousewife.com.au/organising/kids-organising/ideas-for-entertaining-a-toddler-while-feeding-a-newborn/

 8. Találd ki játék! Olyasmi, mint a barkóba, csak itt a kitaláló mond pár jellemzőt, hogy a másik játékos vagy játékosok ki tudják találni, mire gondolt. Például színre: kék. És azt mondja: Ilyen színű a tenger, az ég, stb. Cél, hogy a másik játékos minél előbb kitalálja. Lehet időre játszani: megadott idő alatt -pl két perc- ki talál ki többet. A téma legyen adott: szín vagy gyümölcs, állat, stb.
 9. Mesekockák -ezzel lehet autóban is játszani. Egyik játékos dob a kockákkal óvatosan, hogy ne guruljanak el, és elmondja, mi van az egyik (mondjuk első) kockán. Ezzel az első játékos mond egy mondatot vagy rövid meserészletet, azaz elkezdi a mesét. Jön utána a másik játékos és egy másik mesekocka. Mesekockák hiányában játszhatunk úgy is, hogy előre felírunk magunknak pár szót a mesealkotáshoz vagy nehezítve mondhatunk egymásnak szavakat.
 10. Ott vagyunk már? Megadott dolgokat kell gyűjteni azzal, hogy észre kell venni menet közben. Erre van előre elkészített játék, nyomtathatók kártyák a netről is, de felírhatunk párat fejből is. Lényeg, hogy olyasmi legyen, amit láthatunk útközben.
 11. Másik verziója amikor megadjuk, mit kell keresni -egy dolgot, pl busz, kék autó, benzinkút- és azokat kell számolni útközben. Versenyezhetünk: egyikünk a kék, másikuk a piros kocsikat számolja -ki lát előbb tízet?
 12. ABC játék. Megadott kategória szerinti abc-mondás, de könnyítésképpen mondjunk csak simán szavakat az abc szerint: alma, bogár, cica, stb. Nagyobbakkal játszhatjuk úgy is, hogy csak főneveket, igéket, stb mondhatunk. És mág egy verziója amikor olyan dolgokat kell mondani, amit útközben látunk. Nehezítése, hogy addig nem lehet a következő betűvel mondani, amíg a soron következővel nem mondtunk.
 13. Legodoboz: egy régi kis méretű doboz, cipősdoboz vagy gyerekbőrönd kell hozzá. Ebbe rakunk pár legot és a tetejére ragaszthatunk alaplapot.
 14. Ki ismeri jobban a másikat? Családban ez könnyű lehet -vagy mégsem? Kérdezd a másikat -ki ér el több pontot. Kérdés lehet, hogy mi a kedvenc színem, állatom, stb. Kitalálja vajon a másik?
 15. Kicsiknek pakolható pénztárca. Kell hozzá egy nagyobb, használaton kívüli pénztárca. Ebbe rakunk régi, nem használt kártyákat, egyéb papírokat, mütyüröket és ezt kipakolhatja a gyermek. Vészjátékötletnek kiváló.
 16. Klasszikus az is, hogy ki mit lát a felhőkben? Mire hasonlít? Te is látod azt, amelyik olyan, mint egy kiskutya?
 17. Kereshetűnk olyan dolgokat is, amiből megadott számú van: 2, 3, 4… mehetünk sorban is. Ki lát előbb két valamit? Hármat? Avagy megadott színű dolgokat: pirosat, kéket, stb.
 18. Ha akad otthon, vigyünk magunkkal úti társast vagy távcsövet, gyurmát (ami nem morzsálódik és nem maszatol)
 19. Jó lehet egy gyerekújság, akár régebbi is, vagy játékkatalógus amiből kinézhetik, mi mindent szeretnének majd…
 20. Bingo -számtalan típusút lehet készíteni. Jópár ingyen nyomtatható az internetről is -például innen. Szintén erről az oldalról nyomtatható pár előre megrajzolt játéklap: amőba, pontösszekötő, torpedó

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!