Családanyu

Busy bag avagy a foglalkoztató doboz (FoDo)

Remek időtöltés gyermekünknek és fejleszti is jópár foglalkoztató játék. Amerikában sok édesanya készít össze előre pár játékot, foglalkoztatót amikkel aztán a gyermek szívesen játszik (sokszor nem egyedül hanem felügyelettel, támogatással, mikor mit kell csinálni -szóval ez nem az a kategória, hogy mivel kössük le a gyereket ha nem szeretnénk/tudunk vele foglalkozni)
forrás

Nagyon jópofa ötlet ilyesmit bevetnünk többféle okból is:

 • előre elkészíthető, sőt, ez az egyik lényege, így bármikor bevethető -ha hazaérünk fáradtan és nincs ötletünk, mit játsszunk a kicsivel vagy unjuk a szokásos autózást/pónizást, stb
 • fejleszti a gyereket: tanulás játék közben
 • meglepetésszerű, hiszen egy dobozban/zacskóban/stb van a játék -egész olyan mint egy kindertojás -a gyerekek odavannak a meglepetésekért
 • ha nem tudunk mindig foglalkoztató füzeteket, újságokat, játékokat venni gyermekünknek, mert pénztárcánk nem engedi, akkor is remek ötlet ilyen filléres, otthon meglévő anyagokból felépített játékokat előre készíteni
 • jól jöhet ha beteg lenne a gyermek -vagy anya, de akkor is, ha nem vagyunk otthon és segíteni szeretnénk a gyermekvigyázónak, hogy miket játsszon a kicsivel
Mi kell hozzá?
 • egy tároló -ez lehet doboz, zacskó, de bármi, amibe beleférnek a játékok. Nem kell semmit venni külön hozzá, nejlonzacskó is remek.
 • játékok -akár meglévő otthoniak, vagy sk kreáltak, mint pár feladatos papír, vagy átalakított holmi -lásd később
A lehetőségek száma végtelen. Ha beírjuk a keresőbe, hogy “busy bag” máris számos találatot láthatunk rengeteg remek ötlettel.
A célzott korosztály a bölcsis-ovis-kisiskolás, de szerintem akár nagyobbaknak is összerakhatunk ilyen dobozt, hiszen nekik is adódhat olyan alkalom, amikor jó, ha értelmes dolgokkal le tudjuk kötni őket -elvégre sok tini, kamasz mondja, hogy unatkozik, na ilyenkor is elő lehet venni egy-egy előre elkészített FoDot.
Legegyszerűbb módja, ha nem “vacakolunk” külön semmivel, csak pár rég nem használt játékot elrakunk a dobozba -pár kreatív utasítással. Például lehet méret vagy szín szerint csoportosítani a pónikat, kocsikat, stb.  De létezik a “játékforgó” is, amikor nincs elől a gyerek összes játéka, hanem pl. a fele, és időnként az anyuka kicseréli: az elrakottak kerülnek elő és dobozolódnak be az addig elől voltak. Így majdnem olyan, mintha új játékokat kapna a gyerek és fennmarad az érdeklődése, nem csak egy nagy halom játéka lesz, de játszani is fog velük jó eséllyel. Azt hiszem ez a fajta megoldás a lehető legegyszerűbb FoDo.
Egy-egy FoDo remek meglepetés a gyereknek, lehet akár jutalom is, ha tényleg szeret ilyesmivel foglalkozni (pár gyerek sajnos nem örül a kreatív, több gondolkodást igénylő feladatos játékoknak, náluk több idő kell míg átlépik saját korlátaikat, félelmeiket és rájönnek, öröm ezekkel is játszani).
Foglalkoztató játék lehet a már nem használt és elmosott bébiételes üvegek fedőiből, színezett tésztákból, csipeszekből, textilmaradékokból, kupakokból, jégkrémpálcikákból, stb. Összességében mindenféle kreatív játékból amiket ebben a blogban is bemutatok. Nem is a tartalom miatt nagy ötlet szerintem ez a FoDo, hanem komplexen az, hogy egyben -a játékokhoz szükséges eszközöket és “utasításokat”- összepakoljuk mint egy társasnál, és a megfelelő időben elővehetjük.
Csak egy példa
Pár link ötletekhez: Google kereső , Pinterest ötletek

Egyszerű belevalók:

 1. sálak
 2. wc papír- és egyéb gurigák
 3. kicsi dobozok
 4. építőkockák
 5. labdák
 6. kis figurák
 7. lego
 8. kavicsok
 9. rajzeszközök
 10. szalagok
 11. gyöngyfűző
 12. kisautók
Nálunk a lányok egyik játékbőröndje a doboz és olyan játékokat raktam bele, amikkel mindhárman tudnak -ha nem is egyszerre avagy együtt- játszani, illetve ezek közül dobálok be pár játékot amikor útközben kell valami (például, ha tudom, várni fog kelleni ott, ahova megyünk).

Print

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!